Izložba grafičkih listova dr. art Valentine Šuljić u galeriji Pikto

Valentina Šuljić: Put u prostor IV

U utorak 5. siječnja 2016. u 19 sati, u Galeriji Pikto ( Branimir centar, Branimirova 29, Zagreb ) otvara se izložba iz ciklusa grafičkih listova dr. art Valentine Šuljić, pod nazivom ” Linija i prostor u grafičkom listu i njegovu okružju ”. Izložba ostaje otvorena do 19. 1. 2016.

Iz teksta povjesničarke umjetnosti Sonje Švec Španjol: Liniju poimamo kao izraz likovnog doživljaja određenog karakterom psihičke strukture njezina stvaratelja. Trag zabilježen na podlozi direktna je posljedica misaonog tijeka. Riječ je o tvorevini koja misaono transformira u vizualno, bilježeći pritom psihološko pulsiranje vlastite biti. Odabirom linije kao glavnog motiva grafičkog lista, Valentina Šuljić stvara ciklus radova koji čini tematski okvir za razmatranje linije i prostora, te spoznajnih mogućnosti percepcije. Istraživanje utemeljeno na kognitivnoj psihologiji, matematici, vizualnoj percepciji i teoriji prostora rezultiralo je izložbom radova s brojnim inovativnim i eksperimentalnim komponentama, ostvarenim optičkim prikazima latentnih formi i brojnim lumino igrama u prostoru.

Ciklus grafičkih listova podijeljen je na pet podcjelina koje promišljaju odnos linije i prostora, ispitujući pritom mogućnosti vizualne artikulacije linije u polju grafike, te promjene percepcije i doživljaja do koje dolazi prilikom uprostorenja linije. Predstavljeni radovi rezultat su likovnog istraživanja u grafičkom mediju dubokog i visokog tiska, koje se fokusira na specifično značenje linije u prostoru.

Optički minimalizam dubokog i slijepog tiska u cjelini Potraga za sjenkom reljefnim formama ostvaruje iluziju dubine. Lišeni boje i bazirani isključivo na prostorne prodore, grafički listovi svojim udubinama i ispupčenjima povezuju izložbeni prostor s prostorom grafičkog lista. Pravilni raster blago izdignute reljefne površine ujednačenog ritma gibanja, međukorak je između ravne plohe papira i slobodnih linija koje se isprepliću, te na površini papira tvore dinamičke impulse, dodatno naglašene sjenkama koje ih prate.

Odabirom linije kao osnovnog sredstva prijenosa titraja vlastitih vibracija, Valentina Šuljić u grafici, svom primarnom mediju, istražuje spoznajne mogućnosti percepcije. Postepenim građenjem prostornosti kroz optičke i prostorne eksperimente, autorica otkriva dijelove svog misaonog svijeta i potiče promatrača na istraživanje različitih oblika percepcije prostora. Koristeći liniju kao polazište, te objedinjavajući element cijelog niza raznolikih procesa, Valentina Šuljić usvaja nove mogućnosti likovnog izričaja i ostavlja otvorenim prostor za dodatna istraživanja, s naglaskom na imaginaciju i apsorpciju doživljenog. ( Sonja Švec Španjol )

Iz teksta Valentine Šuljić:

Svoj misaoni svijet ne otkrivam u potpunosti, već promatraču poklanjam dijeliće vlastite naracije, vizualizirajući ih pri običnom svijetlu ili po mraku. Iluzijom se pokušava opažaniku oteti dodatno vrijeme za sagledavanje uprostorene linije. Rezultanta sjedinjenja galerijskog prostora i promatrača, polazište je za promišljanje prostora, imaginacije i njegovog opisa pomoću linije, njezinim uprostorenjem. Linija kao dominanta kreativne cjeline, pokrenuta je specifičnom energijom, ostvarena vizualizacijom i uprostorena. Nove tehnologije razvitkom temeljnih grafičkih principa, daju nove mogućnosti likovnog izražavanja, neke od mogućnosti usvojene su u ovim radovima.

U dijelu grafičkih listova, primijenjeni su eksperimentalni elementi, realizirani fosforescentnom bojom i uporabom UV rasvjete. Iluzija je potaknuta formama, uključenim u lumino igre, čime se rastaču, odnosno dematerijaliziraju grafičke refleksije. Ista djela percipiraju se različito ovisno o izmjeni svjetla i tame, te ta svjetlosna manipulacija tvori dvosmislenost prikaza. Izložene artefakte realizirala sam na papiru i transparentnoj foliji. Trodimenzionalnost papirne površine lista postignuta svjetlom, reljefom i fosforescentnim bojama, kao nenadanim efektom optičke, lumno igre. Kolorističke forme i mrlje u reduciranom raspredu, na papirnoj podlozi djeluju snažno, ali ipak dozvoljavaju liniji dominiranje i izlazak u predočeni galerijski prostor.

Predstavljanjem recentnih radova pokušala sam ostvariti ocrt pokretačke energije i titranje vlastitih vibracija, pretočenih u osobni izričaj. Umjetničko djelo stvoreno intelektom, glavom i rukom umjetnika jedinstveno je, neponovljivo u vremenu i prostoru, više se nikada ne vraća i od njega ostaje trag stvaranja. ( dr. art Valentina Šuljić )

O umjetnici

Valentina Šuljić rođena je 21. veljače 1976. u Zagrebu. Diplomirala je 2001. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Frane Para. Godine 1998. provela je studijski semestar na Fakulty výtvarných umêní VUT-FAVU Brno, Češka. Od 2005. do 2007. radi kao stručna suradnica Grafičkog odjela Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Postdiplomski studij grafike završava u siječnju 2007. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Grafički odjel kod mentora prof. Dževada Hoze i prof. Ibrahima Krzovića, kada stječe titulu magistra grafike. Poslijediplomski doktorski studij grafike pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu polazi od 2006. godine pod vodstvom mentora red. prof. Frane Para, mentora red. prof. dr. sc. Vere Turković i komentora doc. art. Ksenije Turčić, gdje i doktorira u lipnju 2014. godine. Članica je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika ( HDLU ), Udruge likovnih stvaralaca Zaprešića ( ULS ) i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika ( HZSU ). Svoj umjetnički izričaj predstavlja publici na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, od kojih su najvažnija sudjelovanja na svjetskim bijenalima grafike malog formata.

 

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.