Izložba vitraja autorice Dominique Jurić u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju

U četvrtak, 20. srpnja 2017. u 21 sat u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju (Demetrova 1, Zagreb), otvara se izložba vitraja autorice Dominique Jurić, pod nazivom “Solilokvij”. Izložba “Solilokvij” osma je u nizu izložbi posvećenih akademskoj slikarici i grafičarki Izabeli Šimunović (1970. – 2010.), kojima Scena AMADEO i Hrvatski prirodoslovni muzej predstavljaju likovne umjetnike, čija su djela inspirirana prirodoslovnom tematikom. Izložba ostaje otvorena do 15. rujna 2017. i može se pogledati od utorka do nedjelje, od 9 do 19 sati.

O izložbi: “Opredijelivši se za tehniku vitraja, Dominique Jurić pristala je na njegova ograničenja, na breme duge i bogate povijesti, ali i na izazov njihova prevladavanja. U doba kada svijetom blješte nebrojeni monitori – bez obzira obasjava li nas svjetlost Sunca ili odsjaj Mjeseca – njezin rad ponovno ukazuje na čovjekov odnos prema neposrednoj i jednostavnoj ljepoti prirode. Ima li primjerenijega mjesta od Prirodoslovnoga muzeja, kako bi se i s pozicije umjetničke produkcije, doslovno i simbolički podsjetilo na biljke i životinje, koje cijelo vrijeme nastanjuju ovaj planet zajedno s nama!?” (iz predgovora izložbe Nikole Albanežea)

O autorici: Dominique Jurić, rođena u Zagrebu. Nakon mature na Obrazovnom centru za kulturu i umjetnost, upisala je studije Povijest umjetnosti i Etnologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je 1991. godine pod voditeljstvom prof. dr. sc. Ive Maroevića na temi ”Privatna galerijska djelatnost sa posebnim osvrtom na grad Zagreb”. Godine 1988. sudjelovala je u radu međunarodnog muzeološkog tečaja ”Museological approach to the integrated use of cultural heritage” u Dubrovniku.

Dominique Jurić: Smokve

Na Akademiju likovnih umjetnosti upisala se 1993. godine. Diplomirala je u klasi prof. Eugena Kokota, Nastavnički smjer – slikarstvo. Jedina je studentica, u dugoj povijesti ALU, koja je diplomirala s temom vitraja, te je imala diplomsku izložbu vitraja u Galeriji Forum. Kako u svom likovnom izrazu osobito njeguje tu tradicionalnu tehniku, boravila je na usavršavanju na studijskim putovanjima u Švicarskoj i Francuskoj. Godine 1999. sudjelovala je u radu ”3eme Forum international sur la conservation et la technologie du vitrail historique” u Fribourgu.

Iste godine prošla je seminar u ”Centre International du Vitrail” u Chartresu, na temu ”Peinture sur verre, grisaille”. Uz slikarstvo, bavi se i dizajnom, te likovnim radionicama za djecu. Imala je 25 samostalnih i 67 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, te joj se radovi nalaze u privatnim i galerijskim zbirkama. Član je HDLU-a, te živi i radi u Zagrebu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.