Poziv na 4. Zagrebački festival crteža i besplatne kreativne radionice u sklopu festivala u organizaciji HDLU Zagreb

Službeno otvorenje ”4. Zagrebačkog festivala crteža” na koje vas pozivamo, održati će se u petak, 30. 9. 2022. u 12 sati u InArt galeriji (MO Trnsko, Trnsko 34 a, Zagreb). Festival će za posjetitelje biti otvoren od 30. 9. do 2. 10. 2022., svaki dan od 12 do 17 sati. Festival će se održati uz financijsku podršku Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Zagreb.

Na pratećoj izložbi 4. Zagrebačkog festivala crteža sudjeluju: Nataša Ač, Lucija Bužančić, Antonija Cesarec, Krešimira Gojanović, Valentina Hundrić, Juraj Jonke, Vanda Jurković, Kristinka Klarić, Marija Kruljac, Luka Koščak, Rada Marković, Jelena Martinović, Ivana Mikulić, Sunčana Novak, Luka Petrač, Marija Prša, Tomislav Šilipetar, Daniel Šuljić, Alenka Tominac, Ljiljana Tršan, Martina Zlački Baća, Mladen Žunjić.


Virtualnu izložbe ovogodišnjeg Festivala crteža možete pogledati ovdje. Katalog ”4. Zagrebačkog festivala crteža 2022” možete preuzeti ovdje.


4. Zagrebački festival crteža 2022: Igra

Marija Kruljac, ''Igra spirala'', tuš i flomaster, 40x30 cm

Marija Kruljac, ”Igra spirala”, tuš i flomaster, 40×30 cm

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb krajem rujna 2022. organizira 4. Zagrebački festival crteža, koji će se održati u Galeriji InArt (Trnsko 34 a, Zagreb) od 30. 9. do 2. 10. 2022. Ove godine, tema 4. Zagrebačkog festivala crteža je ‘’Igra’’, sa kojom smo željeli potaknuti umjetnike da kroz crtačke transformacije dotaknu zaigrano stanje duha, eksperimentalni impuls slobodnog rukopisa koji istražuje forme i značenja, bez unaprijed zadanih očekivanja. Kao i na svakom dosadašnjem Festivalu crteža (možete ih pogledati ovdje, ovdje i ovdje), težili smo sučeljavanju različitih umjetničkih perspektiva, generacijskim susretima i propitivanju što sve crtež može biti u vizurama osobnih poetika i asocijacija. Igra kao neopterećeno bivanje u prostorima imaginacije, otkrivanje jezika simbola, ali i ljubavne igre, susreti sa samim sobom, pričanje priča na crtežima i osvježavanje starih sjećanja, sve to nam se razotkrilo u procesima povezivanja i razvrstavanja linija, kroz slojevite zapise i pročišćene bjeline.

Na početku svakog učenja, nalazio se nepoznati Svemir u kojemu bi djeca istraživala boje i predmete (Martinović, Marković, Sultanović), dimenzije prostora (Zlački Baća, Tršan), emocionalne vibracije (Cesarec, Kruljac, Čanić) ili likove iz mašte (Bosnić, Petrač, Hundrić). Nadahnjujuća priroda oživjela bi nove oblike igre (Ač, Tominac, Štimac, Koščak), igra se zrcalila u ritualima (Zbašnik), dubokim susretima (Šuljić), kroz urbanu melankoliju (Šilipetar, Jonke) i hermetične unutarnje ritmove (Klarić, Jurković, Žunjić, Novak, Marin). Kroz društvene igre ili odmor od njih (Bužančić, Pavlović), u naboju taktilnih struktura (Mikulić, Oštrić, Prša) otvorila bi se prostranstva duha koja nadrastaju dnevne rutine i pozivaju na otkrivanje nepoznatog.

Vanda Jurković, ''Preslagivanje 1'', tuš i flomaster, 42x29,7 cm

Vanda Jurković, ”Preslagivanje 1”, tuš i flomaster, 42×29,7 cm

Tako bismo mogli reći da su umjetnici vječiti igrači koji pletu niti između svog unutarnjeg svijeta i onoga što su manifestirali iz sebe u taj svijet, sa željom da ga promjene, učine bliskijim i raznolikijim. Sam proces crtanja naglašava taj povratak vlastitom sebstvu, magičnom biću koje se samospoznaje u olakšanju posvećene pažnje, u izazovnim zamislima koje si zadajemo, u pokušajima da se inspiriramo i oslobodimo od uvjetovanosti materijalnog svijeta, koji oblikujemo zamišljanjem drugačijih rješenja. Igra tako nikad ne prestaje u prostorima bezvremenosti u kojima se sreće svježina djetinjeg uma sa rafiniranim obrisima iskustva, sinteza vizija i pokreta u prostoru. Crtajući zaigrani Svemir koji se otkriva u detaljima, pozivamo i ove jeseni ljubitelje crteža da nam se pridruže na 4. Zagrebačkom festivalu crteža u zagrebačkoj Galeriji InArt!  (mr. art Krešimira Gojanović)


Kroz tri dana festivala, posjetitelji će u InArt galeriji moći razgledati izložbu crteža 22 umjetnika i sudjelovati na kreativnim radionicama posvećenim crtežu, koje će umjetnici voditi sa građanima i djecom. Sve radionice i materijali na njima besplatni su za polaznike radionica i posjetitelje festivala. Kako na radionicama budu nastajala nova djela polaznika radionica, i ona će se postavljati na izložbi uz radove umjetnika, te će svi radovi biti predstavljeni i u velikoj virtualnoj prezentaciji na portalu ‘’Zagrebački likovni umjetnici’’, kako bi se sa događanjima na festivalu upoznala i publika izvan Zagreba.


Sve zainteresirane za sudjelovanje na Festivalu crteža, kroz radionice ili konzultacije sa voditeljima kreativnih radionica, molimo da nam se na vrijeme prijave do 28. 9. 2022. na e-mail hdlu.zagreb@outlook.com


Rada Marković, ''U snovima'', kombiniirana tehnika, 29x21 cm

Rada Marković, ”U snovima”, kombiniirana tehnika, 29×21 cm

Program 4. Zagrebačkog festivala crteža sa ovogodišnjom temom festivala ”Igra”:

1. Nakon otvorenja festivala, razgovor i druženje sa umjetnicima u petak, 30. rujna 2022. od 12 do 14 sati u prostorima InArt galerije (MO Trnsko, Trnsko 34 a, Zagreb).

2. Radionica ”Intuitivni crtež” održati će se također u petak, 30. 9. 2022. od 14 do 17 sati u prostoru InArt galerije, a na njoj će polaznici istraživati crtačke transformacije kroz kombinirano automatsko i svjesno crtanje, sa ciljem da oslobode vlastiti crtački rukopis, svijet ideja i osobnih asocijacija.

3. U subotu, 1. listopada 2022. od 12 do 17 sati na rasporedu su dvije radionice, po izboru polaznika:

a./ Radionica ‘’Fantazijska ilustracija, strip i slikovnica’’ namijenjena je mlađim i starijim polaznicima, koji u različitim crtačkim tehnikama žele osmisliti maštovite likove i radnje kroz strip ili jednostavne slikovnice, ili ilustrirati neka književna i filmska djela po svom izboru. 

b./ Radionica ”Crtački dnevnik, poetska ilustracija, haiku i haiga” namijenjena je ljubiteljima poezije i haikua, koji će moći osmisliti svoje vlastite haiku stihove i onda ih ilustrirati u različitim crtačkim tehnikama. Baviti ćemo se spojem teksta i slike, kao i vođenjem crtačkih dnevnika kroz koje se skiciraju i zapisuju ideje za zahtjevnije likovne kompozicije.

4. U nedjelju, 2. listopada 2022. od 12 do 15 sati održati će se ”Crtačke konzultacije”, na koje građani i njihova djeca, kao i različiti umjetnici mogu donijeti svoje crteže, te razgovarati sa voditeljima kreativnih radionica kako da ubuduće razvijaju svoje crtačke vještine, upoznaju nove materijale i pristupe. 


 

Organizatori 4. Zagrebačkog festivala crteža:
HDLU Zagreb

e-mail: hdlu.zagreb@outlook.com
mob.: 098/ 429 278

Partnerska podrška:
MO Trnsko i udruga InArt

Medijski pokrovitelj festivala:
Portal ”Zagrebački likovni umjetnici”
https://likumzg.wordpress.com/

 

4. Zagrebački festival crteža financijski podržava Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Zagreb

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.