Predstavljanje umjetnika: Rajko Đedović

Rajko Đedović

Rajko Đedović, prof. rođen je 1937. u Trebinju. Godine 1963. dolazi u Rijeku, gdje nastavlja i završava studij pedagogije na Visokoj industrijskoj školi, danas Filozofski fakultet. Istovremeno polaže određeni broj ekonomskih predmeta na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, radi upotpunjavanja vlastitog obrazovanja. Od 1969. do umirovljenja 2004. godine zaposlen je na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, u svojstvu samostalnog stručnog suradnika za organizaciju i unapređenje sveučilišne nastave. Sudjeluje u procesu nastave na kolegiju ‘Poznavanje robe’ kod dr. prof. Vinka Tadijevića, te kao sudionik na raznim simpozijima objavljuje stručne i znanstvene radove. Za aktivan rad u društveno-političkom radu, 1985. godine dodijeljen mu je Orden zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom.

Ljubav prema fotografiji otkrio je već u srednjoj školi, što se nastavlja sve do danas. U želji da savlada osnove iz područja fotografije, upisuje se na šestomjesečno obrazovanje na kojem su predavali poznati fotografi i vlasnici foto radnji, u čijim se laboratorijima izučavao praktični dio izrade fotografija. Nastavu je uspješno apsolvirao 1955. godine, dobivanjem diplome.

Rajko ĐedovićEkspanzija na području fotografije dolazi do izražaja dolaskom u Rijeku, gdje 1964. godine osniva FK Student, njegov rad usmjerava dobro organiziranim foto radionicama za studente i nastavno osoblje i u vremenu od pet godina koliko je vodio Klub, FK Student doseže nivo jednog od najaktivnijih studentskih klubova u tadašnjoj Jugoslaviji.

Kao član Tehničke kulture, Rajko volonterski preuzima predavanja iz područja fotografije u Domu za mlade od 1965. do 1969. godine i drži kolegij iz fotografije dvije nastavne godine (1985./87 .) u CUO za kadrove.

Rajko ĐedovićDolaskom u Foto klub Color posebno radi na organiziranju saveznih izložbi, preuzima tajništvo na dva Salona, suorganizator je prve izložbe ”Žena”, te aktivno sudjeluje kao predavač na tečajevima koje Klub organizira za građanstvo. 2005. inicira izbornu skupštinu kluba, na kojoj je izabran za predsjednika. Radi na iznalaženju adekvatnog prostora, što se realizira 2009. godine na adresi Titov trg 6/2. U prostoru se osmišljava izložbena galerija, gdje su mnogi fotografski znalci mogli izlagati svoje radove.

Rajko ĐedovićNa izbornoj skupštini 2009. ponovo je biran za predsjednika Kluba, što je svojevrsno priznanje za osobni doprinos na razvoju kluba. U razdoblju vođenja Kluba ostvaruju se dobri rezultati, što potvrđuje osam klupskih izložbi, te dva Salona hrvatske međuklupske umjetničke fotografije. Pokreće i Festival fotografije, koji se prvi puta realizira 2008. godine.

Član je skupštine Foto saveza Hrvatske (dva mandata), član Upravnog odbora Multimedijalnog centra tehničke kulture u tri mandata, član Skupštine zajednice tehničke kulture u dva mandata. Volonterski drži foto radionice (2005. – 2016.) za školsku populaciju, koje organizira Multimedijalni centar Rijeka.

Izložbe i nagrade

Dobitnik je preko 20 priznanja i nagrada za izuzetno plodonosan rad među mladima, posebno navodeći: Srebrena plaketa Narodne tehnike (1966.), Zlatna plaketa studentske organizacije Rijeka (1967.), Zlatna plaketa Foto saveza Jugoslavije (1969), Diploma Foto saveza Jugoslavije (1975.), Plaketa za obljetnicu tehničke kulture Rijeka (2016.)

U životnom ciklusu (1964. – 2005.) na području fotografije sudjelovao je na mnogim izložbama i osvojio preko 30 nagrada, te održao deset samostalnih izložbi

 

Copyright (c) Rajko Đedović

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.