”Ekspresije i apstrakcije 2021 – Balans”, skupna izložba članova i prijatelja HDLU Zagreb u Europskom domu Zagreb

Skupnom izložbom ”Ekspresije i apstrakcije 2021. – Balans” koja će se održati u Europskom domu Zagreb (Jurišićeva 1/I, Zagreb), HDLU Zagreb otvara izložbenu sezonu u 2021. godini, želeći predstaviti recentne apstraktne slikarske i grafičke izričaje umjetnika, koji su u okviru koncepta izložbe predložili svoje radove.

Izložba će se moći pogledati od 8. veljače do 4. ožujka 2021., u radnom vremenu Europskog doma Zagreb, svaki dan od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati i uz najavu na telefon 01 4813 414, a za sve one koji nisu u Zagrebu, na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” može se pogledati i prateća virtualna izložba. Izložbu financijski podržava Ministarstvo kulture i medija RH.

Autori: Ena Bajuk, Anđelko Brkić, Vedran Bukovina, Ana Cerovski, Marija Čingel, Suzana Gajdek, Zlatko Isaković – Lula, Ivana Kolić, Luka Koščak, Kristinka Klarić, Rada Marković, Hrid Matić, Stjepan Perković, Višnja Peter, Krešimir Radas, Tin Samaržija, Matej Škarica, Mladen Žunjić.

Ekspresije i apstrakcije 2021 – Balans

Moguće je da u ovim vremenima nakon pandemijske godine i potresa koji je pogodio Hrvatsku, više nego ikad prije umjetnici imaju potrebu unutar sebe potražiti točku ravnoteže, jedan intuitivno-iscjeliteljski prostor smislenosti u kojemu će se regenerirati u kreativnom istraživanju svojih emocionalnih poriva, dopuštajući da ih sinergija boja i formi dovede do novih duhovnih spoznaja. Kroz opažaje budne svijesti, proteklih mjeseci doživljavali smo svijet sa nekim novim nesigurnostima, nastalim pod utjecajem bolesti koja nas je prisilila na izolaciju, prorijeđivanje društvenih događanja i druženja sa prijateljima, ponekad i dugotrajni boravak u zatvorenom, učestalu ‘virtualnu’ komunikaciju i prilagodbu novonastalim okolnostima. Samoća je otvorila neka nova pitanja u susretu čovjeka sa samim sobom i svojim strahovima, a kriza je, osim strepnje, nekima donijela i potrebu za stvaranjem, za nadilaženjem sumorne svakodnevice i aktiviranjem skrivenih potencijala koji osnažuju i pobuđuju intenzivan nagon za životom.

Ana Cerovski, ''Izgubljeni'', kombinirana tehnika, 50x70 cm

Ana Cerovski, ”Izgubljeni”, kombinirana tehnika, 50×70 cm

Svijet se ukazao i kao mjesto previranja, nikad dovršen i savršen, a uvijek u transformaciji kroz različite perspektive, ponekad zastrašujuće kaotičan, ponekad i vrlo nadahnjujući sa novim iskušenjima, sastavljen od suprotnosti koje se mogu nadopunjavati ili razilaziti, osvijetljavati ili zatamnjivati, kao na slikama Ane Cerovski, ”Izgubljeni” i ”Noć”, gdje se traženje balansa formira u zagasitom, melankoličnom plavetnilu, u planovima boje koji se slojevito pretapaju, protkani svjetlucavim, bjeličastim detaljima. Anđelko Brkić u svojim horizontalnim kompozicijama kroz žute i smeđe tonove istražuje pulsirajuću putanju koja prostor slike razdvaja na pola, dočaravajući nam ne-linearno unutarnje vrijeme, ali i krunastu auru bića što se sažima i širi od centra prema rubovima slike. Ena Bajuk na svom radu u tehnici sitotiska, ”Priroda i društvo”, na crvenoj podlozi prikazala je igru nepravilnih crnih, bijelih i tamnoplavih oblika, koji sugeriraju dinamični vrtlog, ali i povezanost naizgled nespojivih dijelova cjeline, dok je Hrid Matić na svojoj ”Kompoziciji” predstavio rasplesane blijede stabljike, koje poput nekih jednostavnih organizama izranjaju iz pastelnih obrisa crvene i plave boje, uravnotežujući svojim gibanjem u prvom planu zaokruženi prostor.

Ivana Kolić u potrazi za balansom oslikava nepravilni krug svjetlosti koji se nadvija nad tamom, poput prolaza kroz dimenzije negdje u dubinama noćnog neba što se prostire prema neznanim galaksijama, a Krešimir Radas u kamenim strukturama suhozida pronalazi mikro prostranstva, putanje, elemente i bjeline u njihovom skladnom prožimanju i nadopunjavanju kroz čvrste spojeve. Na slici Kristinke Klarić pastuozni kontrast žute i tamno plave boje dominira kompozicijom, naglašavajući susret svjetla i tame, sjene imaginarnog grada koji se gubi u vibrantnoj daljini, dok Luka Koščak u svojoj geometrijskoj apstrakciji istovremeno razbija i gradi prostor kroz više snažnih i čistih boja. Marija Čingel u minimalističkoj kompoziciji prikazuje povezanost dva elementa, a Matej Škarica, također kroz kontraste i stilizirane oblike oslikava priču o gradu, koji ispod mjesečine tone u san.

Mladen Žunjić, ''Vremenski prostor'', akril, kombinirana tehnika na platnu, 90x100 cm

Mladen Žunjić, ”Vremenski prostor”, akril, kombinirana tehnika na platnu, 90×100 cm

Sve je tu u ovim prikazima – čestice ljudskog iskustva koje nas podsjećaju na ono blisko i poznato, okruženje doma unutar kojega tražimo zaklon, no tu su i žudnje da se zaputimo prema nepoznatom, kao na slikama Mladena Žunjića gdje nastaju novi svijetovi ili se oni već postojeći raslojavaju u ekspresiji osjećanja, u bujnosti boje kroz mrežu gustih crnih namaza, protkanu ritmom koji donosi iskru unutarnjeg oslobođenja, stvaralački čin doživljen u duhu i tijelu, u fragmentima vremena između jave i sna. Neravnoteža svijeta, onog izvan nas i onoga u nama inspirira Radu Marković, koja u centralnim prikazima gradi tkivo neke cjeline protkane mnoštvom malih detalja, zemaljske sile gdje se podzemna jezgra na površini pretvara u vatreni ples energija, nekontroliranu metamorfozu prirode.

Sasvim drugačija je slika Stjepana Perkovića, ”Vrt sunca”, izražena kroz blage okrugline svjetla, meditativno vijuganje spiralnih obrisa koji podsjećaju i na vodu i pupoljke cvijeća ispod toplo žute nebeske kupole. Suzana Gajdek prikazuje nam svoj doživljaj vremena, ponekad u sivkastoj tmini prožetoj jarko crvenim detaljima, a ponekad je to i eterično plava tvorevina, rasplinuta prema rubovima, kao nejasan predosjećaj novog buđenja i jutarnje izmaglice koja treperi u kapljicama rose. Tin Samaržija prikazuje unutarnji kaos, složenu kompoziciju crtačkog nerva koji sam sebe oblikuje i razgrađuje, dok Vedran Bukovina simbolikom astrološkog znaka Vage dočarava umireno prožimanje plavih i ljubičastih tonova unutar kružnog oblika. Na slikama Višnje Peter tornjevi i uski prolazi, ali i riblje tijelo opisuju morske prizore, zime i ljeta koja se izmjenjuju u lepezi boja, od onih hladnih i prigušenih prema raskošnom crvenom plaštu ljetnog sumraka, a Zlatko Isaković svoju ”Transformaciju” prikazuje kroz dvije spojene, raznobojne kugle kao neraskidivo povezani par cjelovitih formi.

Rada Marković, ''Sile zemlje'', akril na platnu, 50x60 cm

Rada Marković, ”Sile zemlje”, akril na platnu, 50×60 cm

Balans pulsira na slikama kao ideja i potraga, on se javlja i u doživljaju mirnog disanja, osluškivanju tihih zvukova ili glazbe koja prati putanje kista, ponekad je razigran kao plesna figura, dodir dvaju bića i njihov strastveni spoj, a ponekad nestaje sa prizorišta slika negdje prema dubinama, vodeći nas i prema nespoznatim dijelovima vlastite duše, starim sjećanjima na mirno i nepomično, osunčano vrijeme. Balans je i svijest o njegovom nedostatku, svijest o nesavršenstvu, istovremeno i bolna i utješna, svijest o konfliktu između različitih želja i motiva, neostvarena žudnja, nedosegnuti san…..no iz svega toga može se iznjedriti potreba za cjelovitošću, kroz svjesnost i prihvaćanje sadašnjeg trenutka, prepunog potencijala za novu, nadolazeću stvarnost.

Svaki autor sa svojim rukopisom tako nam je predstavio svoje nemire i slutnje, impresije i duhovna stremljenja, u prozračnosti ili težini boje, u njezinom toku kroz prostor, u spletovima linija i višeslojnih dimenzija. Sunca i noćne tmine, zemlja koja diše, vatra rasplamsana zrakom, tokovi nebeske vode, napušteni gradovi u susretu sa širokim prostranstvima, gdje kroz čvrste spone i raspršene energije, u potrazi za ravnotežom otkrivamo sebe, svjesni da je život protočno gibanje, a gibanje nikad nije konačno, nikad unaprijed zacrtano. Stoga je i potraga za balansom možda nedostižan cilj, a možda je i nadahnjujući poticaj umjetnicima da uvijek iznova krenu na put nove kreativne spoznaje, od materijalnih ograničenja prema širim duhovnim obzorjima.

mr. art Krešimira Gojanović


Prateća virtualna izložba ”Ekspresije i apstrakcije 2021 – Balans” – katalog izložbe preuzmite ovdje.

 


 

Organizatori izložbe ispred HDLU Zagreb: Krešimira Gojanović, Ivana Kolić
Organizator ispred Europskog doma Zagreb: Lana Đurčević
Koncept izložbe i predgovor katalogu: Krešimira Gojanović
Postav izložbe: Ivana Kolić

Izložbu financijski podržava:

 

Ministarstvo kulture i medija RH

 

 

2 misli o “”Ekspresije i apstrakcije 2021 – Balans”, skupna izložba članova i prijatelja HDLU Zagreb u Europskom domu Zagreb

  1. Povratni ping: ''Ekspresije i apstrakcije 2021 – Balans''

  2. Povratni ping: ”Ekspresije i apstrakcije 2021 – Balans” možete pogledati do kraja ožujka | Zagreb Online

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.