Izložba slika Ivane Kolić ”LIGHT – igra svjetla i sjene” i obilježavanje druge godišnjice HDLU Zagreb

U petak, 16. 6. 2017. u 20 sati, u prostoru InArt Galerije SOL (Trnsko 34a, Zagreb), otvara se treća samostalna izložba slika Ivane Kolić, pod nazivom ”LIGHT – igra svjetla i sjene”. Izložbu će otvoriti Krešimira Gojanović, predsjednica HDLU Zagreb, te će se tom prigodom obilježiti i drugi rođendan Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb.

Iz predgovora Krešimire Gojanović: U svom novom ciklusu slika ”LIGHT – igra svjetla i sjene”, Ivana Kolić metaforički je krenula na put traženja unutarnjeg svjetla, pri čemu je tamni prostor slike postao pozornica, iz čijih dubina izranjaju blistavi arhetipski likovi, koji simboliziraju različita duševna stanja i kreativne sile u čovjeku. Tu se pojavljuje lik balerine koji nam dočarava uronjenost bića u plesni pokret, zatim lik čovjeka u meditaciji, kao i lik unutarnjeg vodiča / svećenika u tamnom plaštu, silueta gole žene, lice drevne Boginje, žena okupana vodom u svjetlu svijeće, glava mačke, tipke klavira, lik anđela koji u položaju fetusa pluta u imaginarnom bestežinskom prostoru Svemira. Svi ti likovi i predmeti dočaravaju nam ona stanja i emocije, uz pomoć kojih dublje spoznajemo vlastito intuitivno i kreativno biće: kroz ples i glazbu, u povezanosti sa vlastitim tijelom, u meditaciji i kontemplaciji, posmatrajući slike u svom umu, prateći svoj dah i misli, kroz osobne duhovne rituale, pri čemu sam čin kreacije istovremeno postaje i put posvećenika, šamana i iscjelitelja, potraga za tajnom bića i njezino otkrovenje.

Razotkrivajući tamne koprene jednu po jednu na svakoj novoj slici, koje istovremeno predstavljaju i simbolične postaje na putu unutarnje spoznaje, Ivana snažnim kontrastom osvjetljava minimalističke kompozicije, naglašavajući uvijek jako svjetlo na pojedinom detalju, obrisu figure, licu ili mačijem oku, a koje se onda postepeno zgušnjava prema rubovima slike, uranjajući u nepropusnu tamu.

Čitav taj ciklus daje nagovještaj mističnog putovanja, netom dovršeni prolaz kroz ono što ezoterici nazivaju ”tamna noć duše”, koja se kompletira pronalaženjem dubokih unutarnjih uvida i novih nadahnuća, svega onoga što nas prosvjetljuje iznutra, no istovremeno se kroz ovaj ciklus osnažuje i svijest o dvojnosti ljudske prirode, plesu svjetla i sjene, koji se transcendiraju u kreaciji novog bića, kao na slici ”Anđeo”.

Magični je to realizam, gdje se elementi fantazije, snova i vizija prepliću sa stvarnošću, pozivajući nas na isčitavanje bogate simbolike i duhovnih značenja u rafiniranoj tonskoj paleti i majstorski dočaranoj perspektivi, gdje nas podjednako i svjetlo i tama pozivaju na kontemplaciju onakraj racionalnog uma, u raskošni prostor unutarnjeg hrama na Ivaninim slikama.   (mr. art Krešimira Gojanović)

Biografija autorice

Ivana Kolić rođena je 1977. u Zagrebu, muzičko obrazovanje (klavir) završila je u školi ”Blagoje Bersa”, likovnu edukaciju prima u Likovnom centru Zagreb, te u srednjoj školi za primjenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu. Svoja likovna umijeća samostalno usavršava radom u atelieru vitraja, uz povremeno stručno vodstvo akademskih slikara iz Hrvatske. Svojim radovima se do sada predstavila na mnogobrojnim skupnim, te dvije samostalne izložbe u Zagrebu.

Osnivač je likovnog društva INART, gdje je voditelj likovnih i kreativnih radionica od 2006. godine. Sudionik je niza kulturnih i humanitarnih projekata, od kojih je u više njih imala i ulogu organizatora. Osim slikarstvom, bavi se grafičkim dizajnom i ilustracijama. Autorica je mnogih grafičkih oblikovanja i dizajnerskih rješenja za potrebe tiska različitih publikacija, te vizualnih identiteta. Ilustratorica je osam edukativnih slikovnica za djecu, autor brošure za djecu ”Probudite kreativnost” (2010.), te autorica priručnika ”Umijeće gledam-crtam-slikam” u izdavanju. Član je HDLU Zagreb – Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb.

Humanista i idealista po invokaciji, njeguje spiritualne discipline od rane mladosti. Ovo je treća samostalna izložba umjetnice, kojom korača u likovno samoostvarenje, te opetovano spaja dva važna aspekta socijalno angažirane likovnosti, realizaciju pokušaja vlastitog izričaja, spiritualne svjesnosti, te poučavanje i usmjeravanje drugih ka istom, vlastitim primjerom.

Pokrovitelj izložbe:

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.